Τετάρτη 23 Ιουλίου 2008

ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Βοήθεια στο Σπίτι»


ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Βοήθεια στο Σπίτι»;
ΕΥΡΩΚΟΝΔΥΛΙΑ ΤΕΛΟΣ
από τον Ιούνιο του 2007…
ΣΤΕΡΕΥΕΙ και Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΚΟΡΒΑΝΑΣ από τον Αύγουστο 2008…

Το σημαντικό πρόγραμμα κοινωνικής φροντίδας, που αφορά 100.000 συνανθρώπους μας, κυρίως ηλικιωμένους αλλά όχι μόνο, απειλείται με κλείσιμο, μετά την παύση της Κοινοτικής Επιδότησης από τον Ιούνιο 2007 και την παύση της κρατικής επιχορήγησης τον ερχόμενο Αύγουστο, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφτηκε από τον Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κο Νίκο Λέγκα, τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κο Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Υφυπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κο Θανάση Νάκο. Η πολιτεία «πετάει το μπαλάκι» για την συνέχιση της λειτουργίας του προγράμματος στους Δήμους, τους οποίους ο Υφυπουργός Εσωτερικών κος Νάκος κάλεσε να δημιουργήσουν δομές στο πρόγραμμά τους.
Η δυσφορία των Δημάρχων και Κοινοταρχών είναι έντονη, αφού όπως ισχυρίζονται, τα οικονομικά μεγέθη συντήρησης του προγράμματος είναι μεγάλα και λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων αδυνατούν να ανταπεξέλθουν. Υπολογίζεται ότι το ετήσιο κόστος, για κάθε Δήμο, θα είναι από 120.000 έως 160.000 ΕΥΡΩ, ενώ για μεγάλους Δήμους, στους οποίους λειτουργούν περισσότερα τους ενός προγράμματα (Αθηναίων, Πειραιά, κλπ), το ετήσιο κόστος θα είναι πάνω από 1.000.000 ΕΥΡΩ.
Από την άλλη πλευρά, οι εργαζόμενου σήμερα στις υπηρεσίες του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», απαιτούν, «εδώ και τώρα», την μετατροπή των εργασιακών συμβάσεών τους σε Αορίστου χρόνου, απαιτούν δηλαδή να μονιμοποιηθούν. Οι εργαζόμενοι δια στόματος του κου Γιάννη Αθανασίου, μέλους του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου Συλλόγων και Σωματείων «Βοήθεια στο Σπίτι», τονίζουν ότι, το κλείσιμο των προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι» θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του συναισθήματος μοναξιάς στα ηλικιωμένα άτομα και την έλλειψη της αίσθησης ότι κάποιοι άνθρωποι είναι εκεί και νοιάζονται γι’ αυτούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: